You are currently viewing Maxime Chattam Polisiyesi
Polisiye yazarı Maxime Chattam

Maxime Chattam Polisiyesi

Polisiye ile tanışmamı sağlayan, çocukluğumda izlediğim bir filmde yer alan yumurta kafalı,ilginç bıyıklı bir karakterdir aslında. Tanıdık geldi değil mi?  Filmi o kadar beğenmiştim ki, bir Agatha Christie uyarlaması olduğunu öğrendiğim gün,  ilk Agatha kitabıma da sahip oldum.

Henüz on bir on iki yaşlarında Agatha ile başladığım polisiye, macera, gerilim romanları okuma sevdam, otuzlu yaşlarımın sonuna yaklaşmış olsam da hala hız kesmeden sürüyor.

Benim gibi polisiye severlerin belki tanıdığı ama tanımıyorlarsa mutlaka tanımaları gerektiğini düşündüğüm bir yazar hakkında yazmak için geçtim bilgisayarın başına. Bir pazar sabahı yanımda çay fincanım ve gece son sayfasını üzüntü ile kapattığım kitabım.Üzüntü ile, çünkü her son sayfada bir hayatın içinden çıktığımı hissederim. Lafı daha da uzatmadan söyleyelim:Maxime Chattam önünde saygı ile eğiliyorum…

Polisiye yazarı Maxime Chattam

Maxime CHATTAM 1976, Fransa doğumlu bir yazar. İlk kitabı Kötü Ruh’un ilgi görmesi üzerine ,yazdığı  “Karanlığın Soluğu” ile bu alanda yerini sağlamlaştıracağının sinyallerini çok önceden veren bu genç yazar dile, kelimelere öyle hakim ve kurguları ile sizi öyle sarıp sarmalıyor ki, birini bitirir bitirmez diğer kitabına geçmek için sabırsızlanıyorsunuz. Kötü Ruh, Karanlığın Soluğu ve Kara Büyü aslında bir üçleme. Üç kitabın da ana kahramanı olan Joshua Brolin, oldukça sağlam bir karakter.Yazarın da vurguladığı gibi üçlemenin her kitabı farklı bir mevsimde geçiyor ve her mevsim değişimi ile Brolin de değişiyor. Ana karakter, çoğu polisiyede rastladığım, buhranlı ailesi dağılmış, son çırpınışlarnı yaşayan polislerden farklı. Duruşu ve özgüveni ile gerçek bir karakter izlenimini size veriyor.

Chattam kurgularında,  mekanları gözünüzün önünde mükemmel canlandırabilirsiniz. Bunu yaparken, paragraflarca süren tasvirlere boğulmayacağınızdan emin olabilirsiniz.

Sade dili, zorlamalara kaçmadan akıp giden konuşmaları, iyi kurgulanmış, son dakikaya kadar heyecanı eksilmeyen bütünsel konuları ile Maxime CHATTAM kitapları, iyi bir polisiyeseverin rafında mutlaka yer almalı.

Bir  Maxime CHATTAM okuduğunuzda eminim ki bir diğerine geçmek için sabırsızlanacaksınız…
Çay almak için kalkıyorum.. Yeni bir kitapla döneceğim,yeni bir dünyaya adım atmak üzere… Funda Menekşe

Yorum yaparken lütfen hikaye ya da filmlerin konusunu açık etmeyin ki her okuyan sizle aynı zevki alabilsin ;)

yorum