ÇİZGİ ROMAN SEYFETTİN EFENDİ’NİN OLAĞANÜSTÜ MACERALARI
Severlerinin tutkuyla takip ettiği bir altkültür ürünü olan çizgi roman ülkemizde ne yazık ki yaygın olarak okunmayan ve bu nedenle de piyasada kendine yer bulmakta zorlanan bir tür. Bu bağlamda Türk çizgi romanına giren yeni bir hikaye biz okurlar için heyecan verici, yazarı içinse büyük bir başarı. Devrim Kunter bizleri Cumhuriyet’in ilk yıllarından İfşa-yı Sırr ekibinin maceralarıyla, yerli bir hafiye ile tanıştırıyor.
Edgar Allen Poe’dan bu yana süregelen dedektif hikayelerinden sayılabilecek olan Seyfettin Efendi,
Sherlock Holmes’un izinden giderek pozitivist yaklaşımından taviz vermeyen bir hafiye. Ancak hemen belirtmek gerek ki bu çizgi romanın en önemli özelliği olay örgüsünde farklı türleri bir arada kullanması. Postmodern tutuma uygun olarak korku, macera ve seri katil türleri bir dedektif hikayesinde buluşuyor ve daha önemlisi, çizgi romanın dokusunu oluşturuyor.
Devrim Kunter yarattığı dünyada farklı alanlardan unsurları çizgi romanın hem görselliğinde hem de içerikte ve diyaloglarda eklektik bir şekilde kurgularken biz okurlara da ayrıntıların keyfini sürmek ve sayfalar ilerlerken karşımıza çıkan detaylardan gülümseyerek haz duymak kalıyor. Sadece klişe bir anlamı olan değil aynı zamanda kült haline gelmiş öğeleri de çizgi romanında kendi hikayesini yaratmada postmodern bir yaklaşımla kullanan Kunter, başka alanlara, tarihe göndermeler yapıyor. Hatta beni de dedemle bir fantezi dünyasında karşılaştırırken bir başka yerli çizgi roman olan Karabasan’a da selam vermeyi ihmal etmiyor. Hikayede kullandığı klişeler, alıntılar, göndermeler sadece yazı ile kısıtlı değil, görsellerde için de geçerli. Dolayısıyla sanat, kültür ve tarih alanında gerekli donanımla okuyan okur ayrı bir zevk alacaktır Seyfettin Efendi ve Olağanüstü Maceraları’ndan, bir çizgi roman okuru içinse heyecan verici olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Hikayenin geçtiği dönemde ekibin kadın üyesi olan Münevver karakterinin temsili, bir kadının mekanikten anlayan, zeki, cesur ve adı üzerinde aydın biri olarak sunumunun özellikle giyimindeki yansıması son derece keyifli bir unsur ve yaratıcısının yaklaşımını da net olarak ortaya koyuyor. Bu çizgi romanın bir özelliği beni ayrıca mutlu etti, İstanbul’un başlı başına varlık göstermesi. Her birinin ekipte farklı özellikleriyle yer alan Seyfettin, Aziz, Münevver, İsmail ve Esat atıldıkları maceralarda İstanbul’u tarihi, mimarisi, gizemleri ve kültürel geçmişi ile sadece fon olarak değil nitelikleri üzerine bir kez daha düşünmemiz gerektiğini hatırlattıkları bir kent olarak sunuyorlar.
GIOVANNI SCOGNAMILLO – Seyfettin Efendi
Seyfettin Efendi Çizgi Romanında yer alan karakterleri tanımak için tıklayınız.
Yazar:
- Turgut Şişman, PolisiyeDurumlar.com ve Dedektifdergi.com sitelerinin kurucuları arasında yer aldı ve halen polisiyeseverlerin ilgi ile takip ettiği bu iki projede aktif olarak görev almaktadır. Çeşitli kitaplarda ve online platformlarda hikaye ve makaleleri yayınlanan Turgut Şişman, Polisiye Yazarlar Birliği üyesidir ve 2005 yılından bu yana İngiltere'de yaşamaktadır.
En Son Yazıları
- Polisiye edebiyat25 Mayıs 2024Arthur Conan Doyle Kimdir: Hayatı, Eserleri ve Sherlock Holmes
- Makale16 Mayıs 2024En tehlikeli burç hangi burçtur? Peki ya en zeki burç hangisidir? 2024
- Makale13 Mayıs 2024Psikopat Ne Demek? Özellikleri, Meslekleri ve En Psikopat Film Karakterleri
- Haber9 Haziran 2023ZEHİRLİ KALEM POLİSİYE ÖYKÜ YARIŞMASI BAŞLIYOR