agatha christie fare kapanı

Agatha Christie tiyatro oyunu Mouse Trap – Fare Kapanı

Dünyanın en uzun süredir sahnelenen tiyatro oyunun hangisidir?

Fare Kapanı oyunun bülteninde şu cümle dikkatimi çekti: Polisiye gerilim kraliçesinden sürpriz sonuyla muhteşem bir oyun. Doğru, oyunun sonunda büyük sürpriz bekliyor seyircileri. Bütün Agatha Christie polisiyelerinde olduğu gibi.

En uzun sahnelenen tiyatro oyunu: Mouse Trap ya da Türkçesiyle Fare Kapanı, Agatha Christie’nin en ünlü polisiye tiyatro oyunudur. Ünlü oluşu, oyunun kendisinden daha çok, sahnede kalma rekoruyla ilgilidir. İlk kez 1951 yılında sahnelenen oyun, o gün bu gündür tam 60 yıldır aralıksız oynanmaktadır.

Seri cinayetlerin radyodan halka duyurulduğu bir kış günü, Dorset’teki bir pansiyonda kalan insanlarla ilgili bir öyküsü vardır oyunun. Kar giderek hızını artırır ve sonunda yollar kapanır. Pansiyonda mahsur kalan bu insanlardan biri aranan katildir ve oraya cinayetini işlemek maksadıyla gelmiştir. Bütün oyun boyunca klasik polisiyenin ünlü Katil Kim? sorusu seyircilerin zihninde dolanır durur.Polisiyenin bütün beylik karakterlerinin yer aldığı bu oyun, sıkı bir gerilim olduğu kadar hoş bir komedidir de. Gösterişli viktorya salonu, gürül gürül yanan şömine, yüksek arkalıklı koltuklar, üst kata çıkan geniş merdivenler, eski tip lambalı radyo, piyano ve pencere açıldığında yağan karların görüntüsü eşliğinde Agatha Christie’nin dünyasına keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.

Öğrendim ki, bu oyunu izlemek için yollara düşüp taa Londralara kadar gelmenize gerek kalmamış. İstanbul’da kurulan yeni bir tiyatro bu oyunla perdelerini açmış bile.
Tiyatro Ak’la Kara, Kadıköy’de eski Brodway Sineması’nın tamamen yenilenmiş salonunda Fare Kapanı oyununu oynuyor. Polisiyeseverlerin asla kaçırmaması gereken bu oyunu ben görmedim ama edindiğim izlenimler gayet olumlu. Oyuncuların kıyafetleri ve sahne dekoru neredeyse St. Martins’de sahnelenen orijinaliyle tıpatıp aynı. Belli ki, Londra’daki oyunu gayet güzel analiz etmişler. İngiltere’nin, sisli, karanlık ve esrarlı havasını sahneden yansıtabilmeyi, kullandıkları renk ve desenlerle mükemmel başarmışlar.
www.tiyatroaklakara.com internet adresine girerseniz tiyatro ve oyun hakkında bir çok bilgi bulabilirsiniz.

Yazar:

Gencoy Sümer
Gencoy Sümer: Zonguldak doğumlu olan Gencoy Sümer, Kabataş Lisesi’ni ve İstanbul Teknik Üniversitesini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi’nde master ve doktora yaptı. Polisiye Durumlar sitesini kurdu. Halen yayınlanmakta olan Dedektif adlı polisiye e-dergiyi çıkardı. Hem bu dergide hem de Polisiye Durumlar’da birçok öykü ve makalesi yer aldı. İlk romanı Feneryolu Cinayetleri 2017’de yayınlandı ve 2019’da ikinci, 2020’de üçüncü baskısını yaptı. 2019’da yayınlanan Aile Sırrı ve Göl Kıyısındaki Ev adlı kitapları da olan yazar İngiltere’de yaşıyor.

Yorum yaparken lütfen hikaye ya da filmlerin konusunu açık etmeyin ki her okuyan sizle aynı zevki alabilsin ;)

yorum