okay-gonensin-polisiye-okuru

Polisiye Okuru Okay Gönensin

Vatan ve Yeniyüzyıl gazetelerinin kurucusu, Vatan Kitap, Yeniyüzyıl, Cumhuriyet gazetelerinin eski genel yayın yönetmeni, köşe yazarı, gazeteci, edebiyat eleştirmeni, şiir çevirmeni ve her şeyden çok sürekli bir polisiye okuru olan kitapsever Okay Gönensin 13 Temmuz sabaha karşı İstanbul’da nadide polisiye kitaplarla dolu kütüphanesinin bulunduğu evinde hayatını kaybetti.

Okay Gönensin ’in polisiye sevgisini örnekleyen sayısız ilginç anekdot mevcut. Bunlardan biri polisiye yazarı Ahmet Ümit’e ait ve yazarın çizgi roman halinde tefrika edilen Nevzat karakteri ile ilgili:

“Okay Gönensin  polisiye romanlarını çok severdi. Benden polisiye öyküler yazmamı istedi. Yazmaya başlayınca, Nevzat karakteri dizi oldu.”

Okay Gönensin ’in polisiye sevgisinin bir başka şahidi ise şair, gazeteci, yazar Refik Durbaş’dır.

“Okay.. Paris’te şu meydanda, şu köşede bir kitapçı var. onun ikinci katına çık, üçüncü rafın beşinci sırasında Simenon’un kitaplarını göreceksin. …O raftaki sekizinci sıradaki kitabı al gel, al bu da parası… (dedi) gerçekten de gittim ve elimle koymuş gibi o kitabı aldım, geldim.”

Gönensin’in kendi kaleminden polisiye sevgisini anlatan bir kitap eleştirisi Stieg Larsson’un üçlemesi üzerinedir.

“Millenium’un iki başkişisi var, bütün diğer kişiler bu ikisini besliyor. Biri, mükemmel gazeteci Mikael Blomkvist, diğeri tabii ki çılgın kız Lisbeth Salander. Bu ikili yaklaşık 2bin500 sayfa boyunca İsveç’in her yanını didik didik ettiler. Üçüncü ve son kitapta ikilinin karşısında İsveç’in “derin devleti” var. Ülkenin resmi isthibarat örgütünün içindeki yarı-resmi bir yapılanma İsveç’in “derin devleti” oluyor. Mikael Blomkvist gerçekten “mükemmel gazeteci” ve sonuna kadar da bu niteliğini koruyor. Ele aldığı her haberin sonuna kadar gidiyor, olayın bütün ayrıntılarını ortaya çıkarıyor ve sonuçta bazen toplum çapında bazen de daha dar bir çevrede ciddi bir sarsıntı yaratıyor. Sarsıntının nedeni İsveç’in dışa dönük görüntüsündeki cilanın altında kalan bazı gerçeklerdir. Bütün diğer toplumlar gibi İsveç’in de kötüleri vardır. Bunlar iş adamı da olabilir, gazeteci de, polis de, memur da, politikacı da… Başlıkta “Mükemmel gazeteci derin devleti yendi” derken ilk iki kitabı okuduktan sonra üçüncüyü okumak niyetindeki okurlar için “filmin sonunu ifşa etmiş” olmuyoruz. İlk iki kitapta “sonunda hep kazanan ikilinin, hatta mezarlarından çıkmayı bile başaran Lisbeth ile hamisi Mikael’in üçüncü kitabın sonunda yine “muzaffer” çıkmaları hiç de şaşırtıcı değildir.”

Polisiye dostu Okay Gönensin’i sevgi ve rahmetle anıyoruz.

Yazar:

Polisiye Durumlar

Yorum yaparken lütfen hikaye ya da filmlerin konusunu açık etmeyin ki her okuyan sizle aynı zevki alabilsin ;)

yorum