Roger Ackroyd Cinayeti ile ilgili sık sık sorular alıyoruz. Agatha Christie okurları, doğal olarak, sevdikleri yazarın bu en esrarengiz romanının iddia edildiği gibi alternatif bir çözümü olup olmadığını merak ediyorlar.
Bu konuyu tartışmaya açan kişi Pierre Bayard‘dır. Yazdığı şaşırtıcı kitapta, Roger Ackroyd cinayetinin çözümünün hatalı olduğunu, gerçek katilin kitabın sayfaları arasında hala elini kolunu sallayarak dolaştığını iddi eder.
Bu tüyler ürpertici iddianın temelinde yatan şey kuşkudur.
Bayard’a göre, bütün edebi metinlerden kuşku duymak gerekir. Edebi olmayanlarsa zaten kuşkuludur.
Bu konularda yazılmış birkaç makale sitemizde yer almaktadır. Bunların adları ve linkleri aşağıdaki gibidir:
Alternatif çözüme ilişkin kapsamlı bir dosyayı daha önce Polisiye Durumlar sitesinde yayınlamıştık. Ancak, cinayetin çözümüyle doğrudan ilgili bilgilerin bu dosyada yer alması, dolayısıyla yapılan çalışmanın romanın bütün sırlarını açığa vurması yüzünden söz konusu araştırmayı yayından kaldırdık. Daha doğrusu, yayınını bir süre ertelemeyi uygun bulduk. Dünyada bu güne dek yazılmış, bu en şaşırtıcı polisiye romanı okumamış olanları, bu eşsiz deneyimden mahrum bırakmamak için aldığımız bir karardı bu.
Yapılan analizin anlaşılabilmesi için, romanın biliniyor olması bir zorunluluktu. Hatta, okuyucunun alternatif çözüm dosyasını incelerken, bir yandan da orijinal metni elinde bulundurması en doğru okuma biçimiydi. Doğal olarak, kitabı henüz okumamış olanlar için, analizin başında uzun bir roman özeti yer almaktaydı.
Aradan iki yıl kadar bir zaman geçti. Bu süre zarfında, polisiyeseverlerin Roger Ackroyd Cinayeti’ni okumuş olduklarını tahmin ediyoruz. En azından, romanın, televizyon dizisi uyarlamasının geniş bir kitle tarafından izlenmiş olduğunu tahmin etmekteyiz. Bu nedenle, artık, Ackroyd cinayetine ilişkin açıklamaların, okuyucuyu rahatsız etmeyeceği kanaatini taşıyoruz. Yani bu bakımdan bizim de içimiz artık rahat.
Eğer, romanı okumayıp sadece filmi izlediyseniz, kendinize çok büyük bir haksızlık yapmışsınız demektir. Zira filmde bir çok önemli ayrıntı ve karakter gibi, Agatha Christie’nin o müthiş hilesi de silinip gitmiş. Dolayısıyla kitabı okurken son sayfalarda yaşanan şokun onda biri bile filmin finalinde yaşanmıyor. Bu durum, Roger Ackroyd Cinayeti adlı romanın, ancak bir metin olarak var olabilen, sinemaya aktarıldığında yapısı zorunlu olarak bozulan bir sanat eseri olmasından kaynaklanmaktadır.
Sırf bu nedenle, filmi seyretmiş olsanız dahi, romanı da okumanızı öneririm. Ancak romanı okuduğunuzda alternatif bir çözümün ipuçlarını keşfedebilir, yıllardır kitabın sayfaları arasında özgürce gezinen katili yakalayabilirsiniz. Diğer yandan, dosya yayınlanana kadar yukardaki linklerde yer alan makaleleri okumanız da iyi bir ön hazırlık olacaktır.
Bütün polisiyeseverlere Agatha Christie kitaplığından yapacakları bol heyecanlı ve eğlenceli okumalar dilerim.
Genco Sümer
Yazar:

- Turgut Şişman, PolisiyeDurumlar.com ve Dedektifdergi.com sitelerinin kurucuları arasında yer aldı ve halen polisiyeseverlerin ilgi ile takip ettiği bu iki projede aktif olarak görev almaktadır. Çeşitli kitaplarda ve online platformlarda hikaye ve makaleleri yayınlanan Turgut Şişman, Polisiye Yazarlar Birliği üyesidir ve 2005 yılından bu yana İngiltere'de yaşamaktadır.
En Son Yazıları
Polisiye edebiyat25 Mayıs 2024Arthur Conan Doyle Kimdir: Hayatı, Eserleri ve Sherlock Holmes
Makale16 Mayıs 2024En tehlikeli burç hangi burçtur? Peki ya en zeki burç hangisidir? 2024
Makale13 Mayıs 2024Psikopat Ne Demek? Özellikleri, Meslekleri ve En Psikopat Film Karakterleri
Haber9 Haziran 2023ZEHİRLİ KALEM POLİSİYE ÖYKÜ YARIŞMASI BAŞLIYOR