Esrarengiz Polisiye Roman,
Van Dine İlkesine sıkı sıkıya bağlı ve polisiyenin altın çağında en yüksek düzeyine ulaşmış bir polisiye roman biçimidir. Klasik eserlerin hemen hemen tamamı bu ilkeler çerçevesinde yazılmıştır.
Polisiye edebiyatın kuralları, yazarla okur arasında yapılmış bir centilmenlik antlaşması olarak değerlendirilebilir. Antlaşmanın en önemli kısmı katille ilgili olan bölümdür. Van Dine tarafından yazılan bu ilkelere göre, sıradan birinin katil olması polisiye roman kurallarına aykırıdır. Yoldan geçen bir satıcı, son anda ortaya çıkan herhangi bir kimse katil olamaz. Polisiye romanda başrollerdeki kişileri çağrıştırmayan ve katili onların çevresinde aramakla ilgilenmeyen bir çözüm olanaksızdır. İşte bu kurala bağlı yazarların romanları, esrarengiz polisiye roman olarak adlandırılır. Günümüzde, esrarengiz polisiye romanlar, polisiye romanın bir alt türüdür.
Katili kitabın sonuna kadar gizlemek, o romanı esrarengiz yapmaya yetmez. Romanın esrarengiz karaktere bürünebilmesi için, katilin mutlaka olayların içindeki, hatta merkezindeki kişi olması gerekir. Agatha Christie bu bakımdan kusursuz bir CV’ye sahiptir. Esrarengiz sıfatını hak etmeyecek tek bir polisiye romanı yoktur. Bir çok romanında en baş karakterini katil yapacak kadar gözü kararmış bir yazardır o. Farklı ekollerden gelseler de klasik yazarların heme hemen tümü esrarengiz polisiye romanlar yazmışlardır. Dashiel Hammet’ın Malta Şahini, Umberto Eco’nun Gülün Adı, Agatha Christie’nin Nil’de Ölüm, Roger Ackroyd Cinayeti, ABC Cinayetleri vb, Raymond Chandler‘in Büyük Uyku, Stieg Larsson’un Ejderha Dövmeli Kız, bu türün bir çırpıda akla geliveren örnekleridir.
Esrarengiz polisiye roman, İngilizce’de Mysterious Novel’in karşılığıdır.. Bazan crime (suç) bazan da detective (detektif) kelimeleri buna ilave edilir. Türkçe adlandırmada mysterious karşılığı olarak biz esrarengizi tercik ettik. Bu tercihimizin sebebi, kelimenin orijinal anlamıyla yakından ilgili.
Köküne baktığımızda, esrarengizin sır kelimesinden türediğini görürüz. Sır ise, TDK sözlüğüne göre “Varlığı veya bazı yönleri açığa vurulmak istenmeyen, gizli kalan, gizli tutulan şey.” diye tanımlanmıştır. Yani, esrarengiz bir durum söz konusu olduğunda birilerinin bir şeyi bilerek ve isteyerek gizliyor olması gerekir. Bu eylem, tam da gizemli polisiye romanda yapılanın aynısıdır.
Genco Sümer
Yazar:
- Turgut Şişman, PolisiyeDurumlar.com ve Dedektifdergi.com sitelerinin kurucuları arasında yer aldı ve halen polisiyeseverlerin ilgi ile takip ettiği bu iki projede aktif olarak görev almaktadır. Çeşitli kitaplarda ve online platformlarda hikaye ve makaleleri yayınlanan Turgut Şişman, Polisiye Yazarlar Birliği üyesidir ve 2005 yılından bu yana İngiltere'de yaşamaktadır.
En Son Yazıları
- Polisiye edebiyat25 Mayıs 2024Arthur Conan Doyle Kimdir: Hayatı, Eserleri ve Sherlock Holmes
- Makale16 Mayıs 2024En tehlikeli burç hangi burçtur? Peki ya en zeki burç hangisidir? 2024
- Makale13 Mayıs 2024Psikopat Ne Demek? Özellikleri, Meslekleri ve En Psikopat Film Karakterleri
- Haber9 Haziran 2023ZEHİRLİ KALEM POLİSİYE ÖYKÜ YARIŞMASI BAŞLIYOR