Feneryolu Cinayetleri 2. baskı

Feneryolu Cinayetleri İkinci Baskıyı Yaptı

Gencoy Sümer’in geçen yıl basılan Feneryolu Cinayetleri romanı  ikinci baskısını yaptı. Herdem  Yayınları tarafından basılan romanın ikinci baskısı, kitapçılarda ve online sitelerde satışa sunuldu.

Yeni baskıdaki tek değişiklik romanın kapağında. Yeni baskının kapağında illustrator Zeliha Aksoylar tarfından yapılan bir çalışma yer alıyor. Sosyal medyadan gelen tepkiler, yeni tasarımın beğenildiği yönünde.

Feneryolu Cinayetleri İkinci Baskıyı Yaptı 2
Feneryolu Cinayetleri 1. ve 2. Baskıları

Arka kapaktaki yazısında Sevin Okyay, Feneryolu Cinayetleri’nin kahramanlarıyla, edasıyla, mekanlarıyla kendisine biraz Osmanlı polisiyelerini hatırlattığını yazıyor. Olayın yaşandığı Feneryolu semtini,  iki yanı ağaçlı yolları, eski köşkleri ve bakımlı bahçeleriyle Kadıköy yakasının yıllar önceki halinin bir tablosuna  benzetiyor. Sonunda, gözümüzün önünde açılansa, tüm esrarıyla bambaşka bir devir oluyor.

Feneryolu Cinayetleri, çok katmanlı bir roman. Sevin Okyay’ın da yazdığı gibi, nostalji bunlardan biri. Sadece mekan ve coğrafya olarak değil, 1960’ların Türk sinemasına  duyulan özlem de yoğun bir biçimde ele alınıyor. Dolayısıyla, Yeşilçam dediğimiz Türk sineması da başka bir katmanı oluşturuyor. Zaten roman, ünlü bir film yıldızının hikayesini anlatıyor bize. Film yıldızının çocukluk yıllarından başlayıp trajik ölümüyle noktalanan hüzünlü bir masal bu. Ve asıl serüven bundan sonra başlıyor. Bu trajik ölüm bir intihar mı yoksa cinayet mi?

Bu soruyu cevaplandırmaya çalışan kişi ise romanın baş karakteri Kerim Ülkü. Ünlü bir aşçı ve restoran sahibi olan Kerim Ülkü, soğuk bir mart sabahı aldığı mektupla, ünlü yıldızın on üç yıl önceki ölümünün üzerinde bulunan esrar perdesini aralamanın peşine düşüyor. Elinde ipucu olarak kullanabileceği tek bir şey var: Eski bir aşk romanı. Yakın arkadaşı polisiye roman yazarı Faruk Arman’la katilin kim olduğunu öğrenmeye çalışırken, yeni cinayetler işlenmesini engelleyemese de sonunda amacına ulaşıyor. Katili yıllardır gizlendiği karanlık köşeden aydınlığa çıkartıyor.

Arka kapaktaki diğer yazının sahibi Burkem Cevher ise,  romanın daha ilk sayfadan itibaren okuru içine çektiğini  yazmış.  Gencoy Sümer’in okurdan hiçbir bilgiyi gizlemediğini,  onları da çözüme dahil ettiğini, ancak roman sona erinceye kadar katilin kim olduğunu saklamayı başardığını belirtmiş.

Kıymetli Bir Polisiye Roman

Güzella Bayındır, Kitap Eki’ndeki eleştirisinde Feneryolu Cinayetleri’ni “kıymetli bir roman” olarak tanımlıyor. Bir karakterin farklı farklı kişiler tarafından nasıl algılandığını, hikâyenin değişik ağızlardan nasıl bambaşka biçimlere dönüştüğünü göstermesi bakımından romanın çok değerli olduğunu vurguluyor. Feneryolu Cinayetleri’nin, polisiyenin “kim yaptı?” türündeki iyi örneklerden biri olduğunu  yazan Güzella Bayındır, bunun sebebini de “kim yaptı?” sorusuna roman bitinceye kadar cevap verilememesiyle açıklıyor.

Dedektif Dergi’deki eleştirisinde Yaprak Öz, Feneryolu Cinayetleri’ni ‘dili, kurgusu, karakterlerin canlılığı, mekânların ve elli sene önceki İstanbul’un usta tasviriyle daha ilk sayfalardan sizi içine çekebilecek bir polisiye roman” olarak tanımlıyor. Romanda, eski şarkılara ve ‘pek nadide filmlere’ yapılan göndermelere; Agatha Christie ve Sir Conan Doyle hayranlarını mutlu edecek ayrıntılara dikkat çeken Yaprak Öz, Gencoy Sümer’in bu iki yazara saygı duruşunda bulunmayı ihmal etmediğini yazıyor.

Aynı dergideki bir diğer eleştiride Özlem Solak, romanın bir bilmece ile başladığını söylüyor. Okurken kendisini gerçek bir soruşturmanın içindeymiş gibi hissettiğini yazan Özlem Solak, Feneryolu Cinayetleri’nin tamamıyla bizden, heyecan verici ve merak uyandırıcı satırlar arasında keyifle okunan bir hikayeye sahip olduğunu vurguluyor. Gencoy Sümer’in roman boyunca okuru, Kadıköy’ün Feneryolu semtinde eski köşkler, renkli bahçeler ve unutulmuş güzellikler arasında dolaştırdığını, son derece büyüleyici bir atmosferin içinde gezdirdiğini belirtiyor. Özlem Solak’a göre; Feneryolu Cinayetleri, özlediğimiz o şahane İstanbul diliyle yazılmış, lezzetli bir roman.

Polisiye yazarı Gencoy Sümer hakkında daha fazla bilgi almak için yazarın sitesinini ziyaret edebilirsiniz.

Polisiye kitaplar hakkında daha fazla bilgi almak için Dedektif’i ziyaret edebilirsiniz.

Yazar:

Turgut Şişman
Turgut Şişman
Turgut Şişman, PolisiyeDurumlar.com ve Dedektifdergi.com sitelerinin kurucuları arasında yer aldı ve halen polisiyeseverlerin ilgi ile takip ettiği bu iki projede aktif olarak görev almaktadır. Çeşitli kitaplarda ve online platformlarda hikaye ve makaleleri yayınlanan Turgut Şişman, Polisiye Yazarlar Birliği üyesidir ve 2005 yılından bu yana İngiltere'de yaşamaktadır.

Yorum yaparken lütfen hikaye ya da filmlerin konusunu açık etmeyin ki her okuyan sizle aynı zevki alabilsin ;)

yorum