orçun Yenilmez'le söyleşi

Orçun Yenilmez’le “Dipsiz Kuyu” Romanı Üzerine Söyleşi

Dedektif Dergi’deki öykülerini beğenerek okuduğunuz Orçun Yenilmez’in ilk polisiye romanı Dipsiz Kuyu geçtiğimiz aylarda yayınlandı. Biz de Orçun Yenilmez’le kitabı hakkında kısa bir söyleşi yaptık. Ama söyleşimize geçmeden önce Orçun Yenilmez’i size birkaç cümleyle tanıtalım.” 

Orçun Yenilmez kimdir?

1983 yılında, İzmir’de dünyaya gelen Orçun yenilmez, Radyo, Televizyon ve Reklamcılık okudu. Spor muhabirliği ve program asistanlığı yaptı. Şu an bir ilaç firmasında tıbbi mümessil olarak çalışmakta. Evli ve bir çocuğu var. İlk polisiye hikayesi 2018’de Dedektif Dergi’de yayınlanan Orçun Yenilmez, halen bu dergide yazmayı sürdürüyor.

 

Orçun Yenilmez'le söyleşiPOLİSİYE DURUMLAR- Sevgili Orçun, Dipsiz Kuyu’nun konusundan okurlarımıza kısaca söz eder misin?

ORÇUN YENİLMEZ- Romanda, İzmir’in Kuruçay mahallesindeki bir uyuşturucu çetesinin sebep olduğu olayları anlattım. Hikayenin başlangıcı bir cinayet. Başkomiser Cengiz ve ekibinde yer alan Evren ile İlker olayı çözmeye çalıştıkça işler daha da karmaşık bir hal alıyor. Polis, bazı şüphelilerin kimliklerini belirliyor. Ne var ki, onlarla konuşamadan şüphelilerin hepsi birer birer ortadan kaldırılıyorlar. Mahalle halkı da polise hiç yardımcı olmuyor. Bu yüzden ekibin işi oldukça zor. Durum böyle olunca Başkomiser Cengiz, kendi yöntemleriyle olayı çözmeye çalışıyor. Bütün mesele, çetenin başındaki patronu yakalamak. Romanın sonunda patronun kimliği açığa çıkıyor. Tabii okuyucuyu ters köşe ederek.

POLİSİYE DURUMLAR- Yani okuyucu için beklenmedik bir final mi söz konusu?

ORÇUN YENİLMEZ- Kesinlikle. Okuyucuyu finalde büyük bir sürpriz bekliyor.

POLİSİYE DURUMLAR- Dipsiz Kuyu’nun kahramanlarını biraz tanıtır mısın?

ORÇUN YENİLMEZ- Romanın üç ana kahramanı var diyebilirim. Bunlar, birbirleriyle çok iyi anlaşan üç zeki polis. Başkomiser Cengiz, zor  zamanlarda kendi içine kapanmayı tercih eden biri. Tek başına harekete etmeyi seviyor. Yardımcılarından Evren, daha sakin bir karakter. Olayları derinlemesine analiz etme yeteneğine sahip. Diğer yardımcı İlker ise, polislik mesleğini sırf babası istediği için seçmiş. Ekibin, deyim yerindeyse en fırlama üyesi.

POLİSİYE DURUMLAR- Dipsiz Kuyu kimlere hitap ediyor? Bu romanı kimler okumalı?

ORÇUN YENİLMEZ- Romanımı, polisiye ve macerayı seven herkes okuyabilir. Metinde argo sözcükler ve cinsel içerik yok. Bu nedenle herhangi bir yaş sınırlaması da söz konusu değil.

POLİSİYE DURUMLAR- Dipsiz Kuyu’yu yazma nedenin neydi?

ORÇUN YENİLMEZ- Polisiye edebiyatının içinde yer alan gizem, gerilim, suç, acaba şimdi ne olacak  dedirten  merak duygusu hep beni cezbetmiştir. Sonu sürprizle biten hikayeleri de çok  severim.  O yüzden böyle bir roman yazmak istedim.

POLİSİYE DURUMLAR- Romanın konusunun ve kahramanlarının gerçek hayatta bir karşılıkları var mı?

ORÇUN YENİLMEZ- Anlattığım hikayenin ve kahramanların gerçek hayatta bire bir karşılıkları yok. Tümü benim yarattığım bir kurgu oldu.

POLİSİYE DURUMLAR- Ama esinlendiğin bir olay ya da kişi oldu herhalde. “Bire bir karşılığı yok,” demenden bunu anladım.

ORÇUN YENİLMEZ- Doğru. Esinlendiğim nokta aslında biraz karmaşık. Çalıştığım sağlık sektörü nedeniyle romandaki ana mekan olan Kuruçay’da bulunma ve orayı tanıma imkanım oldu. Farklı yapıda insanlar gözlemleme şansı buldum. Orada, oldukça tatsız bir olay da geldi başıma. Havanın karardığı bir sırada Kuruçay’da arabamın önünün sebepsiz yere kesilmesi ciddi anlamda korkmama neden oldu. Yabancılar o muhitte pek sevilmiyor. Emniyet güçleri de  gerekmedikçe oraya adımını atmıyorlar. Yaşadığım bu olay yüzünden Kuruçay’ı kaleme almak istedim. Biraz o çevre insanlarını iyi gözlemlemem, biraz da mahallenin üzerimde bıraktığı negatif izlenim ve o korku dolu tecrübe, böyle bir kurgu yapmaya beni yöneltti diyebilirim.

POLİSİYE DURUMLAR- Bize biraz da yeni roman çalışmalarından söz eder misin? Ne gibi projelerin var?

ORÇUN YENİLMEZ- Şimdilik planım, Cengiz ve arkadaşlarının  maceralarını üçleme olarak tamamlamak. İlk kitap Dipsiz Kuyu’ydu. İkinciyi de bitirdim. Şimdi üçüncü romanım üzerinde çalışıyorum. Her birinde farklı konuları ele alarak kurguyu oluşturacağım. İlk eserde Pagan inanışına dayalı sembolizmi ele almıştım.  İkinci kitap, DNA  hakkında polislerin neler elde ettikleriyle alakalı. Üçüncüde ise dini ritüellere ağırlık vermeyi düşünüyorum.

 

Bu söyleşi için Orçun Yenilmez’e çok teşekkür ediyoruz.

Yazar:

Polisiye Durumlar

Yorum yaparken lütfen hikaye ya da filmlerin konusunu açık etmeyin ki her okuyan sizle aynı zevki alabilsin ;)

yorum