Agatha Christie'nin En Kötü Kitapları

Agatha Christie’nin En Kötü Kitapları

Agatha Christie’nin en iyi polisiye kitapları, romanları – Agatha Christie seven polisiye meraklısı hemen kendi favori kitaplarını sayacaklardır. 10 küçük zenci, Roger Ackroyd Cinayeti gibi kitaplar Agatha Christie‘nin belki de en sevilen polisiye kitaplarıdır.

Roger Ackroyd Cinayeti

Roger Ackroyd Cinayeti, sadece Agatha Christie‘nin değil polisiye edebiyatın en başarılı polisiye kitapları arasında yer alır. Polisiye edebiyatın en önemli kitaplarından biridir Roger Ackroyd Cinayeti. Hemen hemen her polisiyesever tarafından okunmuştur. Her polisiyeseverin mutlaka okuması gereken kitapların arasında yer alır.

Roger Ackroyd Cinayeti gibi en iyi polisiye kitaplar listesinde yer alan polisiye kitapları yazan Agatha Christie’nin kötü, zayıf polisiyelerini de listelemek Agatha Christie‘nin en iyi kitapları listesine göre daha yararlı bir amme hizmeti değil midir.

Agatha Christie’nin en kötü polisiye kitapları listesi,

Sayın Baylar ve saygıdeğer Bayanlar, sizi ucuz polisiyelerden korumak için kotarılmıştır. En sonda söylenmesi gerekeni öncelikle belirtmem gerekir ki; polisiye kitap okumak ciddi bir iştir! Polisiye yazarı aynı kurgu, kahraman, kötü adam, mekân ve üsluptan onlarca hikâye üretebilir, binlerce sayfa roman yazabilir. Bu bize yazarın edebi zekası hakkında bilgi vermektedir. Yazılan binlerce metinlerin aralarında iyileri olacağı gibi kötülerinin olması da doğaldır. Hatta kötü edebi metinler, kötü polisiye kitaplar belki de çoğunluktadır.

Gençlikte, kitap okumaya başlanılan ilk yıllarda insanların kendi beğeni ve zekâlarına uygun metinler araması gayet normal bir davranış biçimidir. Kitaplar nasıl ki ‘en iyi arkadaşlarımız’ ise yanlış dostluklar, hatalı arkadaş seçimleri kimimizi batakhaneye sürükleyebileceği gibi, bazılarını da kitap okumanın boş zamanlar uğraşı olduğu fikrine götürür ki bunu düşünen kendince haklıdır. Hayatında edebi bir eser okumamış, piyasa işi, reklamlarla şişirilmiş medyatiklerin yazılamalarına mahzur kalmış kişi edebiyatın, hikayenin, kelimenin o büyülü dünyasının küçük kapısında içeri girmek için masadaki iksiri içmeye cesaret edememiştir. Ben şahsen edebi zevkimi kötü romanlara borçluyum! Onlar olmasa iyi bir polisiyenin bende bıraktığı tadı özümseyemezdim.

Bilgimiz yettiğince, kalemimiz mürekkebince Agatha Christie üstadımızın ‘en kötü beş romanını’ listelemeye çalıştım. Evvela Agatha Christie çok severim ve çok sevdiğim için tüm kitaplarını okumadım! Çünkü o kitapların hangi zorluklarla, acil para ihtiyacı içinde alelacele yazıldığını yazarımızdan ve o zaman ki dostlarının söyleşilerinden okuyarak öğrendim. Yazarımız maddi zorlukları aşmak için sular seller gibi yazarken polisiyeye harika kitaplar kazandırdığı gibi vasat, olay örtüsü oluşmamış, abartılı diyalog ve yinelemeler sahip, yazılmak için yazılmış kitapları da bu türün ‘ucuz polisiyeler’ kulvarına dönüşmesine yardımcı olmuştur.
Benim en kötü 5 Agatha Christie kitabı listem aşağıda yer alıyor fakat bunlar birilerinin en iyi listesinde yer alıyorsa sokakların kanunu işler ve silahlar konuşur bizden söylemesi!
Agatha Christie’nin en kötü 5 kitabı:
İşte Agatha Christie’nin en kötü polisiye kitapları listesi. Listemiz 5. sıradan başlıyor.
Frankfurt Yolcusu
Agatha Christie’nin polisiyeleri çoğunlukla yerel bir kasabada, malikânede, evde, otelde, trende yani belli bir mekânda gelişir ve sonuçlanır. Yazarımız oda tasvirleri yerine kurguya önem vermesi hikâyelerini zenginleştirir. Frankurt Yolcusu’nda olay uluslar arası bir boyuttadır ve cinayetten ziyade dünyadaki güç paylaşımının etkilerini barındırır. Gizli servis ajanları, Amerikan büyükelçisi, devlet adamları, Alman şansölyesi, Bankerler, vs. konu dallanır budaklanır ki bunu yazmak ve çözmek yazarımızın harcı değil. Kitabın başında da zaten Agatha Christie eleştirilerin önünü kesmek için; ‘Bu öykü yalnızca bir kurgu, bir fantezi. Daha başka iddiası yok’ yazar, kendi de bu kitapta pek iddialı olmadığı açıklar.
Hercule’ün On İki Görevi
Hercule Poirot’un olduğu romanlar Agatha Christie’nin en iyi kitapları olsa da Hercule Poirot’nun On İki Görevi vasat altı bir polisiyedir. Hercule Poirot emekli olmadan evvel 12 iş daha yapacaktır ki bu da mistik kahraman Herkül’ün görevlerine benzer fakat burada vakalar basit, anlamsız ve aşırı zorlama unsuru barındırır. Görev isimlerinin olaylarla alakası yoktur bile, en kötü Agatha Christie romanlarından biridir.
Kader Kapısı
Hikâyemiz Tommy ve Tuppence Beresford çiftinin yeni bir eve taşınmasıyla başlar. Aynı çift (N mi Y mi? Romanında da vardır) evin önceki sahiplerinin kitaplarını karıştırırlarken altı çizili kelimeler onları elli yıl önceki gizemli bir olaya götürür. Hikâyedeki kurgu çok zorlamadır, olaylar çiftimiz o eve taşındıktan sonra mı başlamıştır yoksa eskiden ajanlık da yapmış kahramanlarımız buraya bilerek mi gelmiştir, muamma. Yer yer yineleme, özellikle diyaloglarda basit bir soruyu defaleten tekrarlaması okurun zekâ seviyesine hakaret sayılabilir.
Sonuncu Kurban
Aslında olay ve kurgu çok kötü olmasa da bir cinayet oyunu oynanacak, burada gerçek bir cinayet işleneceği abdal Ariadne Oliver’a malum olacak ve arkadaşı büyük dedektifimiz Hercule Poirot’yu acilen buraya getirtecek ve cinayet gerçekleşecek. Biz polisiye okurken vakada, hikâyede mantık ararız, gerçeklik ararız bunlar olmasa bile yazarın ve hikâyenin ikna gücüne bakarız ki Sonuncu Kurban’da üçü de yoktur. Haliyle bu kitap da yazarımızın en zayıf çalışmalarında biri olarak listemizin dördüncü sırasında yer alıyor.
Sevimli Örümcek

Yine sekreterler, bu kadının sekreterlerle ilgili bir problemi olmalı! İyi bir ‘katil kim’ yazarı olan Agatha Christie bu hikayede konuyu mahkeme nezdinde çözmeye çalışır. Duruşmalar, avukat-savcı-hakim jargonu yazarımızı zorlar ve haliyle dosya infaza ermez ve kitapta da sonuç alınamaz. Okuduğum en zayıf, saçma Agatha Christie polisiyesi buydu, uzak durun!

Ufuk Serim

Yazar:

Turgut Şişman
Turgut Şişman
Turgut Şişman, PolisiyeDurumlar.com ve Dedektifdergi.com sitelerinin kurucuları arasında yer aldı ve halen polisiyeseverlerin ilgi ile takip ettiği bu iki projede aktif olarak görev almaktadır. Çeşitli kitaplarda ve online platformlarda hikaye ve makaleleri yayınlanan Turgut Şişman, Polisiye Yazarlar Birliği üyesidir ve 2005 yılından bu yana İngiltere'de yaşamaktadır.

Yorum yaparken lütfen hikaye ya da filmlerin konusunu açık etmeyin ki her okuyan sizle aynı zevki alabilsin ;)

yorum