Türk F16'sı Rus savaş uçağını vurdu

Türk F16’sı Rus savaş uçağını vurdu

Türk F-16’sı bir Rus savaş uçağınu vurdu ve düşürdü. Son elli yıla bakacak olursak ilk defa bir Nato ülkesi bir Rus uçağına ateş açarak düşürmüş oldu. Üstelik durumun üzücü boyutlarından biri de pilotlardan birinin hayatını kaybetmesiydi.

Rusya’nın ihlalleri

Rusya’nın Avrupa’ya askeri yaptığı tacizler ve sınır ihlalleri

Bu vahim duruma nasıl sürüklendik, Rusya ile devasa bir krizi içerisinde kendimizi nasıl bulduk. Aslına bakılacak olursa, Rusya’nın son iki yıl içerisinde sergilediği askeri tutum adeta gelen krizin habercisi gibiydi. Geri dönüp baktığımızda kelimenin tam anlamı ile bu dönemde Rusya’ya kimse bulaşmadı. Rusya’nın içinde bulunduğu agresifliğe çanak tutmadı. Özellikle bir yıl öncesine yani 2014 yılının Aralık ayına odaklanarak, Rusya’nın giderek saldırganlaşan tutumuna ve Avrupa basınında yer alan haberlere kısaca bakalım:

Rus bombardıman uçakları İngiltere havasahasına yaklaşıyor

Yaklaşık 9 ay önce, İngiltere’deki evimde televizyon izlerken BBC’de son dakika haberi olarak yapılan açıklama bir anda beni çok tedirgin etmişti. Bu açıklama şu şekildeydi: Cornwall açıklarında belirlenen Rus Bombardıman uçakları nedeniyle Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne bağlı 2 adet Tayfun savaş uçağı havalandı.

Haliyle bir anda ne oluyor, Rus Bombardıman uçakları İngiltere’nin burnunun dibinde ne arıyor soruları gelmişti aklıma. Neticede İngiltere’ye bu kadar yakından uçan Rus bombardıman uçağı, Avrupa’da, son 24 saat içinde benzer durumu yaratan 26 Rus savaş uçağından sadece ikisiydi. Bu durum son derece endişe vericiydi. BBC, Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları ile Rus bombardıman uçağının son derece yakın bir şekilde uçarken çekilmiş videosunu da yayınlamıştı.

Rusya daha sonra bombardıman uçaklarının rutin görevden Rusya’ya dönmekte olduğunu açıklamış Birleşik Krallık ise uçakların normalden çok daha yakın bir şekilde İngiltere’ye yakın bir bölgede ancak uluslararası hava sahasında uçmakta olduğunu belirtmişti.

BBC politika muhabiri bunun Rusya’nın bir güç gösterisi olduğunu aynı zamanda böyle yakın bir uçuştan basının haberi olacağından dolayı Putin için politik bir yanının da olduğunu düşündüğünü söylemişti.

 

RAF Rus savaş uçağı yakınlaşması
BBC RAF uçakları ile Rus Bombardıman uçağı

Özellikle Birleşik Krallık’da, iki yıldan bu yana  Rusya’nın artan askeri aktivitelerine dair pekçok haber yayınlandı. Rus uçaklarının Birleşik Krallığa bu kadar yakından uçması 2. dünya savaşından sonra bir ilk olmasına rağmen benzer uçuşlar diğer Avrupa ülkelerinden de rapor edilmişti.

Rusya’nın Baltık denizindeki askeri aktiviteleri

Geçtiğimiz ocak ayında Rusya yanlı ayrılıkçılar Ukrayna güçleri ile çatışmaktaydı ve gözler Nato’nun Baltık denizindeki üyelerine, yani 25 yıl önce Rus Federasyonun dağılması ile ortaya çıkan üç devlete çevrilmişti. Bu devletler Estonya, Litvanya ve Latvia’ydı. Özellikle Estonya ve Litvanya’nın nüfusunun yüzde 24’lik bir kısmı Rus asıllıydı. Nato, Rusya’nın bu azınlığı kullanarak Ukrayna’daki durumun bir benzeri şeklinde Rusya destekli bir ayrılıkçı hareket yapmasından ve bu ülkeleri karıştırmasından endişe duyuyordu. Nato bu dönemde, Baltik denizinde yer alan bu 3 üye ülkesini, herhangi bir askeri tehlikeye karşı birimiz hepimiz için şeklinde bir anlayışa savunacağını belirtmiş ve acil askeri müdahale önlemlerini arttıracağını açıklamıştı.

Yine bu dönemde Nato, Rusya’nın aylardan beri sürekli olarak Nato’nun hava sınırını askeri unsurları ile denediğini açıklamıştı ve bir anlamda Rusya’nın Nato’yu test ettiğini düşündüklerini eklemişti.

2014 yılının Aralık ayında, Polonya savunma bakanı, Rusya’nın deniz ve hava kuvvetlerinin, daha önce hiç görülmediği kadar uluslararası alanlardaki aktivitelerinin arttığını daha çok Baltik bölgesinde gerçeklen bu aktivitelerden en çok İsveç’in etkilendiğini belirtmişti.

Polonya’nın bu açıklaması, geçen Aralık ayında diğer Nato üyesi ülkelerin, Rusya’nın yaptığı benzer tacizlere dair açıklamalarından sonra gelmişti. Ancak asıl önemli olay ise bir Rus denizaltısının İskoçya’nın Faslanc Donanma tesisleri önüne park ettiğinin fark edilmesiydi. İskoçya’nın Faslanc Donanma tesislerinin büyük önemi ise buranın Birleşik Krallık’ın nükleer cephaneliği olması.

Bu olayın hemen sonrasında ise Nato için Baltik denizinde devriye görevi gören Hollanda Hava Kuvvetleri’ne bağlı F-16’ların iki adet Rus SU-34 bombardıman uçağına önleme yapması gelmişti.

Norveç F-16’sı Rus savaş uçağı ile çarpışıyordu

Bu olayın gerçekleştiği hafta içinde de Norveç Hava Kuvvetleri basın sözcüsü, bir uçaklarının Rus savaş uçağı ile havada çarpışmamak için ani manevra yapmak zorunda kaldığını açıklamış ve olayın 26 saniyelik video görüntüsünü paylaşmıştı. Norveç Hava Kuvvetleri basın sözcüsü, Rus savaş uçağı pilotunun hiç de normal bir davranış içesinde olmadığının altını çizmiş ve Rus pilotun bir hesaplama hatası yaparak mı yoksa kasten kendisini Norveç’e ait F-16’ının önüne attığını anlayamadıklarını söylemişti. Rus savaş uçağı, Norveç F-16’sına 20 metreye kadar yaklaşmıştı. Bu videoyu aşağıda seyredebilirsiniz.

Norveç’den gelen bu açıklama, Birleşik Krallık’ın Rus savaş uçaklarının, sınırına çok yakın bölgelerde yaptıkları uçuşların oldukça artmasından şikayet etmesinin hemen arkasından gelmişti.

Rus savaş uçakları telsiz ve iletişim araçlarını kullanmıyor

Nato Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bu dönemde tehlikenin sadece Rus savaş uçaklarının nerede uçtuklarının olmadığını bu uçuşları yaparken aynı zamanda her türlü iletişim aletlerini kapattıklarını ve iletişim aletlerini kullanmadıklarını belirtmişti.

Anımsayacak olursanız F-16 pilotumuz Rus pilotların 5 dakika içinde 10 defa uyarıldıklarını ancak hiçbir cevap vermediklerini belirtmişti.

Yine 2014 Aralık ayında Estonya Dışişleri Bakanı bir Rus savaş uçağının Estonya’nın hava sınırını ihlal ettiğini belirtmişti ancak bu açıklama Rusya savunma bakanı tarafından reddedilmiş ve Rus bombardıman uçağının Moskova’dan Rusya’nın Baltik’deki yerleşim bölgesine rutin bir uçuş yaptığını belirtmişti.

Savaşı biImeyen, barışı da biImez.

Derin bir mali krizi içerisinde olan Rusya bu krizden bir çıkış noktası arıyor. Putin, Rusya’ya eski görkemli gücünü vaad ederek politik gücü elinde tutuyor. Irak’tan sonra bölgede iyi ilişkiler içinde olduğu bir diğer ortağı Suriye’yi kaybetmek istemeyen Rusya ile Esat rejimine karşı olan Türk hükümetinin Suriye politikası dolayısıyla çıkarları çatışıyor.

Etrafımızda giderek ısınan suların bir an önce durulmasını ümit ediyoruz. Avrupa da Rusya da Türkiye de insanlık tarihinin gördüğü en büyük savaş olan Dünya savaşı içinde yer aldı. Bu ünlü Japon atasözünün dediği gibi umarız barışın ne kadar kıymetli olduğunu da bilir ve politik çıkarların önünde tutarlar.

Yazar:

Turgut Şişman
Turgut Şişman
Turgut Şişman, PolisiyeDurumlar.com ve Dedektifdergi.com sitelerinin kurucuları arasında yer aldı ve halen polisiyeseverlerin ilgi ile takip ettiği bu iki projede aktif olarak görev almaktadır. Çeşitli kitaplarda ve online platformlarda hikaye ve makaleleri yayınlanan Turgut Şişman, Polisiye Yazarlar Birliği üyesidir ve 2005 yılından bu yana İngiltere'de yaşamaktadır.

Yorum yaparken lütfen hikaye ya da filmlerin konusunu açık etmeyin ki her okuyan sizle aynı zevki alabilsin ;)

yorum