You are currently viewing Ayşe Erbulak’la Cinayet A.Ş. Romanı Üzerine Söyleşi
Ayşe Erbulak, Cinayet A.Ş. Polisiye Durumlar

Ayşe Erbulak’la Cinayet A.Ş. Romanı Üzerine Söyleşi

Polisiye Durumlar: Cinayet A.Ş. romanınızda ne anlatıyorsunuz? Romanınızın konusundan kısaca söz eder misiniz?

Ayşe Erbulak: Bu bir devam kitabı; Cinayet Sınıfı Başkanı romanımın kahramanları Ela ve Ali’nin on yıl sonra nerede olduğu ve ne yaptığını anlatıyor. Ama ilk kitabı okumayanları da düşünerek bu kitabı öyle yazdım.

Her iki romanda da ana tema “cezasız kalan suçlar”. Öyle suçlar var ki suç sayılmıyor. Mesela haksız yere ihbar ediliyorsunuz, hayatınız kararıyor; haksız yere üstünüze iftira atılıyor, temizleyemiyorsunuz; üstünüzde çamur kalıyor. Ya da eşler boşanınca olan, ortada kalan çocuğa oluyor; ebeveynler yeni eşi ya da ondan olan yeni çocuğu çok sevip ilk çocuğu görmüyor. Ben bu cezası olmayan suçları göz önüne serdim.

Ayşe Erbulak'la Cinayet A.Ş. Romanı Üzerine Söyleşi 5
Ayşe Erbulak

Polisiye Durumlar: Romanınızın kahramanını (veya kahramanlarını) biraz tanıtır mısınız?

Ayşe Erbulak: Kitabın kahramanları ilk soruda da belirttiğim gibi Ali ve Ela. Bir de Dr. Cesur var. Ali, Norveç’e göç etmiş, Ela İstanbul’da. Yeniden bir araya geliyorlar. Her ikisi de gençliklerinde cezasız kalan suçlara maruz kalmış bu hayatta yalnız bırakılmış gençler. Dr. Cesur ise hayallerinin peşinde özgürlüğüne koşarken korkunç bir cenderenin içinde kalıyor.

Polisiye Durumlar: Kitabınızı kimler mutlaka okumalı?

Ayşe Erbulak: Bence önce ebeveynler okumalı. Sonra da herkes okumalı.

Polisiye Durumlar: Bu romanı yazmaya sizi yönelten etkenler neydi? Neden başka bir şey değil de bunu yazmak istediniz?

Ayşe Erbulak: Kitabı ilk yazmaya karar verdiğimde mutlaka Kuzey ile bağlantı kurmaya karar vermiştim. Madem ülkemizde ve dünyada Kuzey Polisiyesi çok popülerdi, ben de bunu Türk okurların ayağına getirmek istedim. Ve tabii on iki yıl yaşadığım Norveç ana besin kaynağım oldu.

Polisiye Durumlar: Esin kaynağınız neydi?

Ayşe Erbulak: Tek bir esin kaynağım olmuyor. Etrafımı ve olayları sürekli gözlemliyorum, anlatılan ilginç anıları not ediyorum. Sonra da hepsini harmanlıyorum.

Polisiye Durumlar: Romanınızdaki konunun ve kahramanların gerçek hayatta bir karşılıkları var mı yoksa tamamen sizin yarattığınız bir kurgu mu?

Ayşe Erbulak: Kahramanlarımın %80’ni, olayların %50’si gerçek. Ben onları kurgu ile karıştırıp ortaya okunabilir bir roman çıkarttım.

Polisiye Durumlar: Yeni kitap projeniz var mı?

Ayşe Erbulak: Şu anda “ÇEKTİM GİTTİM BURALARDAN” diye bir kitap yazıyorum ama polisiye değil.

Ama CİNAYET A.Ş. çok tutarsa serinin 3. Ve son kitabını yazarım. Bunun içinde notlar alıyorum.

Polisiye Durumlar: Bizim sormadığımız ama sizin söylemek istediğiniz başka bir şey varsa onu da yazar mısınız?

Ayşe Erbulak: Var tabii… “Polisiye okumayı basit görenlere ya da okuyamayanlara ne diyorsunuz?”

Bu algıyı kırmaları gerek. Polisiye okumak ince zekâ ister. Belki de bizlerin yani polisiye yazarların daha özen göstermesi, çok iyi şeyler yazması lazım ki doğru okura, kitap okuruna ulaşabilelim. Bir de “Katil uşak mı?” soğuk esprisinin artık tadı kaçtı.

Yazar:

Turgut Şişman
Turgut Şişman
Turgut Şişman, PolisiyeDurumlar.com ve Dedektifdergi.com sitelerinin kurucuları arasında yer aldı ve halen polisiyeseverlerin ilgi ile takip ettiği bu iki projede aktif olarak görev almaktadır. Çeşitli kitaplarda ve online platformlarda hikaye ve makaleleri yayınlanan Turgut Şişman, Polisiye Yazarlar Birliği üyesidir ve 2005 yılından bu yana İngiltere'de yaşamaktadır.

Yorum yaparken lütfen hikaye ya da filmlerin konusunu açık etmeyin ki her okuyan sizle aynı zevki alabilsin ;)

yorum

Turgut Şişman

Turgut Şişman, PolisiyeDurumlar.com ve Dedektifdergi.com sitelerinin kurucuları arasında yer aldı ve halen polisiyeseverlerin ilgi ile takip ettiği bu iki projede aktif olarak görev almaktadır. Çeşitli kitaplarda ve online platformlarda hikaye ve makaleleri yayınlanan Turgut Şişman, Polisiye Yazarlar Birliği üyesidir ve 2005 yılından bu yana İngiltere'de yaşamaktadır.