Dedektif kitapları söz konusu olduğunda, kapalı oda cinayetleri polisiye edebiyatın en keyifli dallarından biridir. Cinayet kapalı bir mekanda genelde bir odada işlenir. Kapı kilitlidir. Artık uğraş dur, hem katilin kim olduğunu merak et hem de bu cinayeti nasıl işlediğini düşün dur. Bu açıdan bakılınca kapalı oda cinayetlerinin dedektif kitapları yazarları tarafından polisiye okuruna en ciddi bir meydan okuyuş olduğunu söyleyebiliriz. Sen mi daha akıllısın, ben mi daha akıllı? Bakalım kaçıncı sayfada bu işin nasıl kotarıldığını bulabileceksin der gibi.
Kapalı Oda Cinayetleri
Bir zamanlar çok sevilen bir polisiye türü olmasına rağmen artık günümüzde pek yazılmıyor. E kolay değil bir çok firma, hatta kamu kuruluşu açık kapı politikaları uyguluyor. Kapalı, kilitli kapı mı kaldı dediğinizi duyar gibiyim. Heyhat!Son zamanlarda Algan Sezgintüredi bir kapalı oda cinayeti yazmış, Katilin Şahidi, eline sağlık başka da yazan var mı pek denk gelmedim açıkçası. Şu genç, yetenekli yazarlarımız bize şöyle bir meydan okusa ya! Yazsalar da paylaşsak… Bakalım bundan sonra gelir belki.
Jonathan Creek en sevdiğim, yeni nesil amatör dedektiflerden biridir. Gerçi onun da bazı bölümleri o kadar kötü görüntülü ki, sanırsınız 1970’lerden kalma bir dizi, halbuki 90’lar 2000’ler işi. Geçen seyrettiğim bir bölümünde bir kapalı oda cinayeti gizemine denk geldim. Sonuna kadar keyifle seyrettim. Vallahi atıp tutmayı severim ama şimdi yalan söyleyemeyeceğim ben gizemi bölümün sonuna kadar bulamadım. Jonathan Creek’in 4. sezonunu merak edenler ve de kapalı oda cinayetlerini sevenler The Coonskin Cap adlı bölümü seyredebilirler. The Coonskin Cap’ın Türkçesi ne diyecek olursanız aşağıdaki gibi Teksas çizgi romanında da pek sevilerek giyilen bu şapkaymış:
Mutlaka okunması gereken 10 Kapalı oda cinayeti kitabı
Polisiye edebiyatın bu keyifli ve ilginç dalına meraklı olanlar için işte size mutlaka okunması gereken 10 kapalı oda cinayeti kitabı:
- 10. The Moonstone by Wilkie Collins (1868)
Rachel Verinder’ın lanetli hint elması, the Moonstone, doğum günü partisi sonrasında odasından kaybolur. Tam anlamı ile bir kapalı oda gizemi içermese de bu türü sevenlerin çok hoşlanacağı bir yarı kapalı oda gizemi diyebiliriz.
- 9. The Case of the Constant Suicides John Dickson Carr (1941)
Dr Gideon Fell, uzak bir İskoç kasabasında, şüphe uyandıracak rakamlara erişen intihar vakalarını incelemeye başlar. Ölüm vakaları, içerisine erişilmesi mümkün olmayan, kilitli odalarda gerçekleşmektedir. Kapalı oda cinayeti denince akla gelen ilk isimlerden olan Dickson Carr’dan bir usta işi. Dedektif kitapları arasında ayrı bir yeri var.
- 8. And Then There Were None by Agatha Christie (1939)
Maceramız İngiltere’nin sahil kasabası Devon’da geçer. Geçmişten bir sırrı oaylaşan sekiz kişi. Erişilmesi çok da kolay olyan bir adaya davet edilirler. Adada teker teker bu sekiz kişi öldürülmeye başlar. Katil kim polisiyelerinin kraliçesi Agatha Christie’den bir kapalı oda gizemi.
- 7. Suddenly At His Residence by Christianna Brand (1946)
Kapalı oda cinayeti ya da gizemi usta kalemlerinden Christianna Brand’dan sürükleyici bir kitap. Sir Richard March, zehirlenerek öldürülmüştür. Evin bahçıvanı tarafından hergün olay yerine giden kumlu yok özenle düzeltilir. Ceset bulunduğunda ise olay yerine giden yolda sadece cesedi bulan Claire’in ayak izi vardır. Ayıklayın bakalım pirincin taşını!
- 6. The Big Bow Mystery by Israel Zangwill (1892)
Bayan Draddumb’un aynı evde yaşayan kiracısı boğazı kesilerek öldürülmüştür. Olay yerine giriş çıkış imkansız görünmektedir ve cinayet aleti ortalarda yoktur. Bu kitap bir kapalı oda cinayeti klasiği olarak kabul edilmektedir.
- 5. The Mystery of the Yellow Room by Gaston Leroux (1908)
Bayan Stangerson kilitli bir odada saldıraya uğramış bir şekilde bulunur. Şatonun haritası ve kat planları talihsiz kadına saldıran kişinin odaya girip öylece ortadan kaybolamayacağına işaret etmektedir. Peki gerçekte ne olmuştur?
- 4. The King Is Dead by Ellery Queen (1951)
Güçlü ve zengin bir kişi bir ölüm tehditi alır. Bunun üzerine kendisini bir adada bulunan korunaklı evinde kapalı bir odaya kapar. Sonra ne mi olur? J
- 3. La Septième hypothèse by Paul Halter (1991)
İki adam yazı tura atarak bir bahse girer, kaybeden bir cinayet işleyecek ve suçu diğerinin üzerine yıkacaktır…
- 2. The Tokyo Zodiac Murders by Soji Shimada (1981)
Savaş öncesi Japonya’sında karlı bir akşam, zengin bir ressam, resmini bitirmek üzereyken kafasına aldığı bir dabe sonucu öldürülür. Ressamın çalışma mekanı kilitli olayın en önemli zanlısı da kuvvetli bir alibiye sahiptir. Alibi de ne derseniz bu yazıyı okuyun… Ressam öldürüldü resim daha çok para edecek diye düşündüyseniz allah size akıl versin de kitabı okuyun…
- 1. The Hollow Man by John Dickson Carr (1935)
Birisi Proseför Grimaud’un ofisine gizlice sızar, profesörü öldür ve kaçar. Evet doğru tahmin ettiniz, olay yerinde kapı içerden kilitlenmiştir. Kapının dışında ise kişiler bulunmaktadır. Camdan atladı kaçtı derseniz dışarda kar var be karda hiçbir iz yok. Dickson Carr’ın en iyi kapalı oda gizemi bu kitap mı? Okuyun karar verin! Kararınızı da yorum kısmında yazın!
Yazar:
- Turgut Şişman, PolisiyeDurumlar.com ve Dedektifdergi.com sitelerinin kurucuları arasında yer aldı ve halen polisiyeseverlerin ilgi ile takip ettiği bu iki projede aktif olarak görev almaktadır. Çeşitli kitaplarda ve online platformlarda hikaye ve makaleleri yayınlanan Turgut Şişman, Polisiye Yazarlar Birliği üyesidir ve 2005 yılından bu yana İngiltere'de yaşamaktadır.
En Son Yazıları
- Polisiye edebiyat25 Mayıs 2024Arthur Conan Doyle Kimdir: Hayatı, Eserleri ve Sherlock Holmes
- Makale16 Mayıs 2024En tehlikeli burç hangi burçtur? Peki ya en zeki burç hangisidir? 2024
- Makale13 Mayıs 2024Psikopat Ne Demek? Özellikleri, Meslekleri ve En Psikopat Film Karakterleri
- Haber9 Haziran 2023ZEHİRLİ KALEM POLİSİYE ÖYKÜ YARIŞMASI BAŞLIYOR