Polisiye Film: Lantana

Polisiye Film: Lantana

Bu hafta Polisiye Film eleştirisi yazımızı 2001 yapımı Lantana‘ya ayırdık.

15 yıl öncesine ait bu filmi seçmemizin iki nedeni var. Birincisi, aldığı ödüllerin de gösterdiği gibi, Lantana son derece nitelikli bir yapım. İkincisi ise, bu filim festivaller dışında izleyicinin huzuruna fazla çıkamadı. Yani onu hala izlememiş çok sayıda polisiye filim meraklısı var. O yüzden Lantana’yı yeniden tanıtmak, hatırlatmak istedik.

Filmin adı bir bitkiden gelmektedir. Lantana, Avustralya’ya özgü daima yeşil, çiçekli, tropikal bir çalı türüdür. Filmin en başında, lantanaların arasında kimliği bilinmeyen bir kadın cesedi görünür. Ayağında bir ayakkabı yoktur. Böylece daha ilk sahnede nasıl bir filim izleyeceğimizi anlarız.

Filimde karmaşık insan ilişkilerinin psikolojik bir derinlikle ele alındığı sıra dışı bir öykü anlatılıyor.  Aynı zamanda gizemli olan bu öykü, belli bir noktadan sonra tam bir polisiye entrikaya dönüşüyor. Klasik anlamda bir kim yaptı-neden yaptı polisiyesi değil bu. Ama onun kadar heyecanlı ve beklenmedik sonuçlarla dolu bir polisiye film.

Çok da uzun olmayan filim süresi oyunca sekiz ayrı çiftin ilişkisi yansıtılmış beyaz perdeye. Bunlardan beşi karı koca, üçü sevgili. Garip bir biçimde bütün çiftlerin birbirleriyle bağlantısı var. Hepsi birbirlerini etkiliyor, hatta kaderleri üzerinde söz sahibi olabiliyorlar. Konu insan ilişkileri olunca öykü de bir hayli karmaşık doğal olarak.Ama senaryo bütün bu karmaşayı, neredeyse kusursuz bir yalınlıkla anlatmayı ve anlaşılır kılmayı beceriyor. Bu da sonuç itibarıyla filmin başarılı olmasını sağlıyor.  Filim bittiğinde,geriye eksik, gedik, cevapsız hiçbir soru kalmıyor. En basit bir ayrıntının bile açıklaması, filmin sonunda seyirciye ulaştırılıyor.

Olayın merkezindeki karakter  psikiyatrist Valerie Somers’dır. Somers’in iki hastası onu çok etkiler. Bunlardan biri, detektif Zat’le evli olan Sonja, diğeri ise, Patrick adında bir eşcinseldir. Valerie, hastalarının özel ilişkilerini kendisininkine benzetir, kocasının eşcinsel  ve başka bir erkekle onu aldatıyor olmasından kuşkulanır. Bu karmaşaya, Zat’ın sevgilisi Jane ve onun henüz ayrıldığı kocası Pete,  komşuları Nick ve Paula da karışacak, Valerie’nin ortadan kaybolmasıyla gerilim ve gizem iyice artacaktır. Aşk ve ihanetle örülen bu ilişkiler ağı yavaş yavaş ortaya çıktıkça entrikanın üzerindeki esrar perdesi de aralanacaktır.

Avustralya’lı oyun yazarı Andrew Bowel tarafından yazılan senaryo tam 7 ödül aldı. Bowel Lantana’yı bir oyunundan adapte etmişti.  Filmin yönetmeni 1948 doğumlu Ray Lawrence ise, az sayıdaki (sadece 3) filmografisine Lantana sayesinde 9 ödül sığdırmayı başardı.

Polisiye Film: Lantana 1

İngiliz eleştirmen Phlip French’in “düşündürücü ve sürükleyici” olarak tanımladığı filimde oyuncuların da bir hayli göz doldurduğunu belirtmek gerek. Özellikle Anthony LaPaglia‘nın kariyerindeki en iyi filim olarak kabul edilmektedir ki, filmi izlediğiniz de bu savın doğruluğunu siz de kabul edeceksiniz.

Türkiye’de hiç gösterime girmeyen, sayısız ödüllere sahip aşk, ihanet, cinsellik gibi temalar içeren bu suç filmini polisiyeseverlerin mutlaka izlemelerini öneririm.

Filmin Adı/Lantana
Yönetmen/RayLawrence
Senaryo/Andrew Bowel
Oyuncular/Anthony Lapaglia, Geoffrey Rush, Barbra Hershey, Kery Arstrong
Uzunluk/121 dakika
İMDB puanı/7.4

Yazan: Gencoy Sümer

 

Yazar:

Gencoy Sümer
Gencoy Sümer: Zonguldak doğumlu olan Gencoy Sümer, Kabataş Lisesi’ni ve İstanbul Teknik Üniversitesini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi’nde master ve doktora yaptı. Polisiye Durumlar sitesini kurdu. Halen yayınlanmakta olan Dedektif adlı polisiye e-dergiyi çıkardı. Hem bu dergide hem de Polisiye Durumlar’da birçok öykü ve makalesi yer aldı. İlk romanı Feneryolu Cinayetleri 2017’de yayınlandı ve 2019’da ikinci, 2020’de üçüncü baskısını yaptı. 2019’da yayınlanan Aile Sırrı ve Göl Kıyısındaki Ev adlı kitapları da olan yazar İngiltere’de yaşıyor.

Yorum yaparken lütfen hikaye ya da filmlerin konusunu açık etmeyin ki her okuyan sizle aynı zevki alabilsin ;)

yorum