You are currently viewing Suat Duman’la “1918” Serisi Üzerine Söyleşi
Suat Duman, Polisiye Durumlar

Suat Duman’la “1918” Serisi Üzerine Söyleşi

2004 yılından beri avukatlık yapan Suat Duman’ın uzun soluklu polisiye serisinin ilk iki kitabı 1918-Kalbim Kimsesiz Yurdum ve 1918-Ah Dehşet Dehşet Dehşet geçtiğimiz aylarda Alakarga Yayınevi tarafından yayınlandı. Yazarla her iki romanı ve 1918 serisi hakkında konuştuk.

 

Polisiye Durumlar: 1918 polisiye serisinin ilk iki kitabında ne anlatıyorsunuz? Romanlarınızın konusundan kısaca söz eder misiniz?

Suat Duman: Hikâye 13 Kasım 1918 günü başlıyor. 10 ciltlik bir serinin de başlangıcı bu aynı zamanda. Fransa’dan uzun bir tren yolculuğu yaparak işgal edilmiş İstanbul’a gelen dedektif Ferda ve gazeteci arkadaşı Miette’in uzun soluklu maceralarını konu alıyor roman.

Suat Duman'la "1918" Serisi Üzerine Söyleşi 5Polisiye Durumlar: Romanlarınızın kahramanlarını biraz tanıtır mısınız?

Suat Duman: Ferda, dönemin tüm heyecanlı Genç Türkleri gibi Fransa’da eğitim almış bir modern kadın. Damarlarında değişimin alevi dolaşıyor. Yalnızca bir adalet temsilcisi değil, dönemin devrimci, öncü kadın ve erkeklerinin tümü gibi yeni dünyanın, devrimler çağının da temsilcisi. 1918 serisinde bu büyük hayallerin önü açılsın diye polisiye maceralara atılıyor.

Miette, Ferda’nın en yakın arkadaşı. Fransız bir gazeteci. Hikayeleri anlatan da o zaten. Açık fikirli, dönemin tabuları tuz buz eden bohemlerinden. Ferda’nın peşinden hem bir şeylerden kaçmak hem de bir şeyleri bulmak için geliyor İstanbul’a kadar.

Polisiye Durumlar: Bu kitapları kimler mutlaka okumalı? Kitaplarınız kimlere hitap ediyor?

Suat Duman: Böyle bir tasnif yapamam. Bir kez eline alan herkes sonuna kadar okur.

Polisiye Durumlar: Bu seriyi yazmaya sizi yönelten etkenler neydi? Neden başka bir şey değil de böyle bir şey yazmak istediniz?

Suat Duman: 13 Kasım 1918 birinci dünya savaşından galip çıkan devletlerin boğazı geçip namlularını saraya çevirdikleri tarih aynı zamanda. Fiili işgalin başladığı gün. Aynı gün Mustafa Kemal de Haydarpaşa Garı’nda kendisini Adana’dan İstanbul’a getiren trenden bu çarpıcı ana tanık oluyor. Sonrası tarih kitaplarında anlatılıyor.

Bu zaman aralığında, yani fiili işgalden, ulusal kurtuluş fikrinin berraklaşıp savunulmaya başladığı zamana kadar ki süreçte İstanbul’un ne olacağı belirsizdir, kontrolsüz kalmış, idaresiz bırakılmıştır. Bu kimsesiz dönem bana polisiye hikayeler kurmak için her zaman çok uygun gelir. Hem arka plandaki büyük tarihsel dönüşümler hem de belirttiğim sebeple bu dönemi seviyorum.

Polisiye Durumlar: Esin kaynağınız neydi?

Suat Duman: Altın çağ polisiyeleri, maceranın teknolojiye boğulmadığı dönem filmleri, Tenten, Adele Blanc-Sec vb çizgi romanlar, dönemin her biri bir süper kahraman olan öncü kişileri, Halide Edipler Şükufe Nihaller… Elbette Mustafa Kemal.

Polisiye Durumlar: Bu seride ele aldığınız konunun ve kahramanların gerçek hayatta bir karşılıkları var mı yoksa tamamen sizin yarattığınız bir kurgu mu?

Suat Duman: Ana karakterlerim Ferda ve Miette bütünüyle kurgu. Yan karakterlerin kimileri gerçek tarihi kişiler, bunları okur hemen fark edecektir zaten. Hikayeler de elbette kurgu -zaman zaman gerçek hikayelerle kesişiyorlar yine de. İstanbul gerçekten işgal edildi ve buna hem şehir hem de insanlar gerçekten direndi. Asıl kahraman onlar şüphesiz.

Polisiye Durumlar: Yeni kitap projeniz var mı?

Suat Duman: 1918 serisi 10 kitapta tamamlanacak. Bu nedenle uzun bir süre onunla meşgul olacağım sanırım. Yine de zaman zaman hikayeler yazmaya çalışıyorum. Belki 2021’de bir hikâye kitabı yayınlayabilirim, bakalım…

Polisiye Durumlar: Söyleşi için çok teşekkür ederiz.

Suat Duman: Sorular için çok teşekkür ediyorum. Güzel ve değerli bir iş yapıyorsunuz. Yolunuz açık olsun…

Yazar:

Turgut Şişman
Turgut Şişman
Turgut Şişman, PolisiyeDurumlar.com ve Dedektifdergi.com sitelerinin kurucuları arasında yer aldı ve halen polisiyeseverlerin ilgi ile takip ettiği bu iki projede aktif olarak görev almaktadır. Çeşitli kitaplarda ve online platformlarda hikaye ve makaleleri yayınlanan Turgut Şişman, Polisiye Yazarlar Birliği üyesidir ve 2005 yılından bu yana İngiltere'de yaşamaktadır.

Yorum yaparken lütfen hikaye ya da filmlerin konusunu açık etmeyin ki her okuyan sizle aynı zevki alabilsin ;)

yorum

Turgut Şişman

Turgut Şişman, PolisiyeDurumlar.com ve Dedektifdergi.com sitelerinin kurucuları arasında yer aldı ve halen polisiyeseverlerin ilgi ile takip ettiği bu iki projede aktif olarak görev almaktadır. Çeşitli kitaplarda ve online platformlarda hikaye ve makaleleri yayınlanan Turgut Şişman, Polisiye Yazarlar Birliği üyesidir ve 2005 yılından bu yana İngiltere'de yaşamaktadır.