Polisiye Romanın Kuralları Belirleniyor
Genel olarak iki Dünya Savaşı arasındaki dönem polisiyenin Altın Çağı olarak isimlendirilir. Bu hesaba göre, 1918 ile 1938 yılları arası polisiyenin altın çağıdır.
Şiddet Ve Cinsellik Yok
Bu romanlarda, genellikle sayfiye gibi, huzurlu bir mekanda cinayet işlenir. Özel bir dedektif ya da tamamen amatör bir hevesli, paralel bir soruşturma yapar. Bu esnada, biraz bön bir yardımcı ona eşlik eder. Şiddet fazla yoktur. Cinayetin ayrıntıları sonuca etki ettiği ölçüde okuyucuya yansıtılır.
Yazar, ortaya bir bulmaca koyar. Okuyucunun, eğer dikketli bir okuyucu ise çözebileceği bir bulmacadır bu. Daha doğrusu öyle olduğu iddia edilir. S.S. Van Dine tarafından konulan Polisiye Roman kurallarına harfiyen uyulduğu bir dönemdir kısacası.
Ancak, Amerika’da aynı dönemde ortaya çıkan ve hard boiled olarak adlandırılan polisiyede şiddete ve cinselliğe daha fazla yer verilmiştir.
Sanayi Devrimi
Dönemin bütün önemli yazarlarının Amerikalı ya da İngiliz olmaları, kuşku yok ki, ABD ve İngiltere’nin sanayi devrimini tamamlamış ve toplumsal ilerlemeyi daha fazla gerçekleştirmiş olmalarıyla ilgilidir.
Zenginlik ve refahın yükselişi, okur yazar sayısını artırmış, bu da polisiye romanlara olan talebi olumlu etkilemiştir. Öte yandan, kentleşmenin suç oranlarını artırması bütün bir ondokuzuncu yüzyıl boyunca bütün yazarların suç üzerine kafa yormalarına, yapıtlar üretmelerine yol açmıştır.
Kapitalizmin Eleştirisi
Altın Çağ’ı, ekonomik bunalıma dayandıran görüşler de vardır. Büyük bunalımın polisiye edebiyatı kışkırtıcı ve genişletici bir etkisi olmuştur mutlaka ama tek açıklayıcı neden olarak onu kabul etmek imkansızdır. Altın Çağ, aslında, EdgarAllen Poe ile başlayan, Arthur Conan Doyle ile zirveye tırmanan polisiyenin bütün bu birikimlerle 20. yüzyılın başında yaptığı büyük patlamadan başka bir şey değildir.
Bu dönemin en tanınmış yazarları arasında, başta Agatha Christie, Dorothy L. Sayers, Carter Dickson, Elery Queen, Raymond Chandler, Mickey Spillane, Dashiel Hammet olmak üzere, Margery Allingham, Freeman Wils Crofts, S.S. Van Dine, Nicholas Blake, Ngaio Marsh ve John Rhode sayılabilirler.
Yazar:
- Gencoy Sümer: Zonguldak doğumlu olan Gencoy Sümer, Kabataş Lisesi’ni ve İstanbul Teknik Üniversitesini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi’nde master ve doktora yaptı. Polisiye Durumlar sitesini kurdu. Halen yayınlanmakta olan Dedektif adlı polisiye e-dergiyi çıkardı. Hem bu dergide hem de Polisiye Durumlar’da birçok öykü ve makalesi yer aldı. İlk romanı Feneryolu Cinayetleri 2017’de yayınlandı ve 2019’da ikinci, 2020’de üçüncü baskısını yaptı. 2019’da yayınlanan Aile Sırrı ve Göl Kıyısındaki Ev adlı kitapları da olan yazar İngiltere’de yaşıyor.
En Son Yazıları
- Makale20 Mayıs 2024Femme Fatale Nedir? Edebiyat ve Sinemada Kötü Kadın Tiplemesi
- Agatha Christie15 Mayıs 2024Agatha Christie Kitaplarını Hangi Sırayla Okumalısınız?
- Makale14 Mayıs 2024Sharon Tate Cinayeti: Roman Polanski’nin Eşinin Korkunç Ölümü
- Polisiye Kitap Tanıtım6 Ağustos 2020J.W. Stephenson İle Sahte Banknot Dosyası Romanı Üzerine Söyleşi