Polisiye’nin Usta Kalemi Celil Oker’i Kaybettik 2

Polisiye’nin Usta Kalemi Celil Oker’i Kaybettik

“Remzi Ünal; şu, Hava Kuvvetleri’nden müstafi, THY’den kovulma, kendine saygısı olan hiç bir ‘frequent flyer’ın adını bile duymadığı sekizinci sınıf charter şirketlerinde bile tutunamayan, sayenizde MS Flight Simulator’ın Cessna’sını bile adam gibi indirmekten aciz eski pilot, ex-kaptan, nevhuzur özel detektif Remzi Ünal!”

Bu cümleler ile akıllara kazınan özel dedektif Remzi Ünal’ın yaratıcısı; Türkiye polisiye edebiyatının usta kalemi Celil Oker’i kaybettik!

Celil Oker, mütevazı kişiliği ve yardımseverliği ile gönüllerde taht kurdu. O, polisiye dünyasının Celil Ağabey’i, genç reklamcı ve yazar adaylarının hocasıydı. Romanlarında sürprizlerle dolu, sürükleyici maceraları okuyucu ile buluşturarak, gerilim ve ince mizahı dahice, mükemmel bir kurgu içinde harmanladı. Kitlelerce sevildi, sayıldı, örnek alındı.

Celil Oker’in romanlarındaki ana karakter Remzi Ünal, reklamcı arkadaşının yardımıyla gazete ilanı aracılığıyla bulduğu müşterilerine hizmet sunan, polis teşkilatı ile ilgisi olmayan (olmasını da istemeyen), haftanın belirli günlerinde aikido çalışıp  evde televizyon izleyerek ve uçak simülasyon oyunu oynayarak vakit geçirmekten hoşlanan bir özel dedektiftir. Sigara ve kahve tiryakisi olmasının yanında, çok kuvvetli bir hafızaya sahiptir. Not defteri kullanmaz. Adres ve telefonları sadece aklına not alır. Cep telefonu yoktur. Ona ev telefonundan ya da -çok şanslı olanlar- araba telefonundan ulaşırlar. Olayları kişilere sorduğu akılcı sorular ile çözümleme yoluna gider. Gerekmediği sürece kaba kuvvete başvurmaz. Mütevazı, hazırcevap, yalnız yaşayan, karizmatik ve pratik zekalı bir karakter olarak okuyucunun sevgisini kazanmıştır.

Celil Hoca, yetiştirdiği binlerce öğrencinin ve genç yazar adayının ilham ve motivasyon kaynağı, yeri geldiğinde sırdaşı, babası olmuş, geniş çevrelerce sevilmiştir. Ondan geriye ders notları, öğretileri, anıları ve polisiye edebiyatında önemli yere sahip eserleri kaldı.

1952 yılında Kayseri’de doğan yazar, Talas Amerikan Ortaokul’u ve Tarsus Amerikan Koleji mezuniyetlerinin ardından, Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü tamamladı. Sonrasında çevirmenlik, gazetecilik ve ansiklopedi yazarlığı yaptı. Uzun süre reklam yazarlığı ve reklamcılık yapan Celil Oker, Bilgi Üniversitesi’nde İletişim Fakültesi Reklamcılık Programı’nda öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Usta yazar, ilk polisiye romanı Çıplak Ceset ile Kaktüs Kahvesi Polisiye Roman Yarışması’nda birincilik ödülü aldı. 1999 yılında yayınlanan bu kitabı ile aynı yıl çıkan Kramponlu Ceset romanı ile de büyük beğeni topladı. Sonrasında sırasıyla Bin Lotluk Ceset (2000), Rol Çalan Ceset (2001), Beşpeşe, (2004-Murathan Mungan, Faruk Ulay, Elif Şafak ve Pınar Kür ile beraber), Son Ceset (2004), Bir Şapka Bir Tabanca (2005), Yenik ve Yalnız (2010), Beyaz Eldiven Sarı Zarf (2011- kısa hikayeler), Ateş Etme İstanbul (2013) ve Sen Ölürsün Ben Yaşarım (2015) isimli romanları yayınlandı. Kitaplarının bazıları Almanya, Hollanda, Yunanistan ve İspanya’da da basıldı.

Son yayınlanan Genç Yazarlar İçin Hikaye Anlatıcılığı Kılavuzu (2017) kitabı ile, “yazar doğmak” diye bir şey olmadığını vurgulayarak  yazar adaylarına temel olarak yaratıcılık, hikaye anlatıcılığı, olay örgüsü, karakter ve yolculuğu, diyalog, olay mekanı ve üslup konularında kısa, anlaşılır ve uygulanabilir bilgiler sundu; büyük motivasyon kaynağı oldu.

2018 yılında tamamladığı ama henüz yayınlanmayan ‘son’ Remzi Ünal macerası romanı da mevcuttur.

Celil Oker, romanlarında ana karakter Remzi Ünal’ın ağzından konuşarak, sürükleyici, sağlam bir kurgu üzerine oturan türlü entrika ve olay örgüleri kurdu. En büyük başarılarından birisi, olayların geçtiği mekanları, karakterleri, yaşananları ve hissedilenleri detaylı bir tasvir ile yüksek gerçekçilik perdesinden okura aktarması olarak gösterilebilir.

Genç yazarlar ve yazar adayları, Polisiye Dünyası’nın Celil Ağabey’ini, derin sevgi, saygı ve rahmetle anacak. O, yüreklerde, zihinlerde, eserleriyle yaşayacak. Ondan tebessüm ile dost meclislerinde bahsedilecek; eserlerine referans ve ilham kaynağı olarak başvurulacak.

Işıklar içinde uyu Celil Oker!

 

 

Yazar:

Yamaç Yalçın

Yorum yaparken lütfen hikaye ya da filmlerin konusunu açık etmeyin ki her okuyan sizle aynı zevki alabilsin ;)

yorum